Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj

16 svi, 2024

Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, uspješno je preuzeo hrvatski portfelj francuske tvrtke za obnovljive izvore energije Neoen. Akvizicija je dobila sva regulatorna odobrenja, što je omogućilo integraciju Neoenovog portfelja u Statkraftovo poslovanje u Hrvatskoj.

Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, zaključio je akviziciju hrvatskog portfelja francuske tvrtke za obnovljive izvore energije, Neoena. To uključuje sve Neoenove projekte u ranoj fazi razvoja: projekte vjetroelektrana, solarnih elektrana, kao i projekte sustava za skladištenje energije u baterijama (BESS).

Arnaud Bellanger and Christophe Desplats-Redier shaking hands
Arnaud Bellanger, Country Manager za Hrvatsku i Francusku u Statkraftu, i Christophe Desplats-Redier, regionalni direktor za Europu u Neoenu, rukuju se na zatvaranju akvizicije.

Neoen je prisutan u Hrvatskoj od sredine 2020., dok je Statkraft započeo sa svojim poslovanjem u Hrvatskoj 2021. Sada, nakon što je dobio sva potrebna regulatorna odobrenja, Statkraft će pokrenuti svoje planiranje za besprijekoran proces integracije, osiguravajući skladnu tranziciju i maksimizirajući kombinirane snage obaju entiteta.

“Statkraft je prepoznao da se dobro uklapa s Neoenom u pogledu kulture, standarda usklađenosti i poslovne etike prilikom razvoja projekata. Iako je ova akvizicija manjeg opsega, ona dobro odgovara našoj trenutačnoj poziciji na tržištu. Raduje nas što trima projektnim developerima iz Neoena možemo poželjeti dobrodošlicu u naš tim u Zagrebu. Zajedno možemo ostvariti Statkraftovu viziju: obnoviti način na koji se svijet napaja energijom”, rekao je Arnaud Bellanger, direktor Statkrafta za Hrvatsku i Francusku.

U Statkraftovoj strategiji, ubrzanje razvoja solarnih elektrana, kopnenih i pučinskih vjetroelektrana te pohrane energije u baterijama čini jedan od četiri strateška stupa razvoja. Statkraft planira ubrzati svoj rast solarne energije, kopnenih vjetroelektrana i baterijske pohrane energije na svojim postojećim tržištima.

O Statkraftu

Statkraft je vodeća tvrtka u hidroenergiji na međunarodnoj razini te najveći europski proizvođač obnovljive energije. Grupa proizvodi hidroenergiju, energiju iz vjetra, solarnu energiju, energiju iz plina te opskrbljuje i sustave daljinskog grijanja. Statkraft je po operacijama na tržištu energijom globalna tvrtka s više od 6000 zaposlenih u više od 20 zemalja.

O Statkraftu u Hrvatskoj

Statkraft je prisutan u Hrvatskoj od 2021., sa sjedištem tvrtke u Zagrebu. Statkraft u Hrvatskoj vidi velik potencijal u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora te diljem zemlje razvija projekte solarne energije, energije vjetra, te skladištenja energije. Tvrtka je u stopostotnom vlasništvu norveške države i ima kreditni rejting A agencije S&P. Više informacija možete pronaći na www.statkraft.hr.

Informacije za medije

Dario Sušanj
Puffin Communications, 
za Statkraft u Hrvatskoj
dario@dario.digital 
+385 99 466 2277


Sonja Hodak
Komunikacijski boutique, 
za Statkraft u Hrvatskoj
sonja@sonjahodak.com 
+385 91 200 0288