Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Ususret 2030.: Stvaranje vrijednosti promicanjem budućnosti bez emisija

U Statkraftu više od stoljeća proizvodimo obnovljivu energiju, energiju koja je svijetu sada potrebnija nego ikad.

Energetska tranzicija ubrzava se dosad neviđenom brzinom jer zemlje širom svijeta imaju sve veće klimatske ambicije. Nalazimo se usred revolucije obnovljivih izvora energije. Energetskim sustavom budućnosti dominirat će solarna energija i energija vjetra. To također povećava potrebu za fleksibilnom ponudom i potražnjom.

Rastuća geopolitička zabrinutost i rastuće cijene energije doprinose globalnoj gospodarskoj neizvjesnosti i turbulencijama na energetskim tržištima. Ova kretanja također su potaknula političke pritiske usmjerene na postizanje energetske sigurnosti i ubrzavanje energetske tranzicije.

Statkraft je, u ovom kontekstu, u dobroj poziciji za stvaranje vrijednosti poticanjem budućnosti bez emisija. Kada gledamo prema 2030., imamo još veće ambicije sa znatno većim ciljevima rasta u zemljopisnim područjima gdje poslujemo i u različitim tehnologijama.

Naša strategija usmjerena je na tržište. To znači da ćemo koristiti svoja znanja o tržištu kako bismo pronašli i razvili najprofitabilnije prilike za obnovljive izvore na svakom tržištu na kojem smo prisutni. Kroz razvoj, akvizicije, vlasništvo i upravljanje elektranama temeljenim na obnovljivim izvorima energije svojim kupcima pružit ćemo najbolja energetska rješenja za postizanje budućnosti bez emisija.

Strategija Statkrafta temelji se na četiri strateška stupa:

1. PRUŽANJE ČISTE FLEKSIBILNOSTI − ZAHVALJUJUĆI HIDROELEKTRIČNOJ ENERGIJI

Optimizirat ćemo i proširiti svoj jedinstven portfelj hidroelektrične energije. U Norveškoj ćemo povećati naša ponovna ulaganja u postojeća postrojenja kako bismo produžili njihov životni vijek i povećali njihovu učinkovitost. Također ćemo razviti dodatne kapacitete: naš je cilj uložiti u najmanje pet novih velikih projekata do 2030. godine. Izvan Norveške nastavit ćemo maksimizirati dugoročnu vrijednost naše postojeće imovine te raditi na selektivnom širenju našeg portfelja.

2. UBRZANJE RASTA FOTONAPONSKIH ELEKTRANA, VJETROELEKTRANA NA KOPNU I MORU TE U BATERIJSKOJ POHRANI

Ubrzat ćemo svoj rast na području fotonaponskih elektrana (PV), vjetroelektrana na kopnu te na području baterijske pohrane energije kako bismo dosegli godišnju stopu rasta od 4 GW do 2020. godine. U budućnosti nam je cilj zadržati vlasništvo nad više vjetroelektrana i fotonaponskih sustava u Europi te osigurati konkurentno upravljanje i održavanje naših velikih postrojenja. Na području vjetroelektrana na moru Statkraft će svoje poslovanje fokusirati na Sjeverno more i Irsku.

3. PRUŽANJE ZELENIH RJEŠENJA KUPCIMA

Rast ćemo i ojačati svoje tržišne aktivnosti služeći potrebama naših korisnika u cijelom lancu vrijednosti. Maksimizirat ćemo vrijednost našeg portfelja i portfelja naših kupaca kroz upravljanje energijom i energetskim postrojenjima. Cilj nam je nastaviti s rastom na području izvora energije; značajno ćemo povećati količine isporučene kroz upstream ugovore o kupnji električne energije (PPA) i strukturiranu opskrbu zelenom energijom te vlastito trgovanje. Sve će to ojačati našu poziciju prvorazrednog pružatelja tržišnih rješenja, što također predstavlja konkurentsku prednost za naše poslovanje koje se bavi postrojenjima.

4. UVOĐENJE NOVIH TEHNOLOGIJA ZELENE ENERGIJE

Razvijat ćemo i uvoditi nove tehnologije zelene energije. Te tehnologije igrat će važnu ulogu u budućnosti bez emisija. Naš je cilj postati vodeća tvrtka koja razvija rješenja zelenog vodika kao energenta, biogoriva, punjenje električnih vozila, toplinske sustave i druge zelene tehnologije − što ćemo činiti sami ili u partnerstvima. Izgradnja pozicije u ovim tehnologijama omogućit će nam sudjelovanje u očekivanom rastu te izgradnju novih segmenata poslovanja koji će tijekom vremena stvarati nove vrijednosti.

Geografska uloga

U Norveškoj predvodimo energetsku tranziciju kroz razvoj i opskrbu obnovljivom i fleksibilnom energijom, skalabilnost novih tehnologija zelene energije i olakšavanje održivog poslovanja.

U Europi ćemo preuzeti vodeću ulogu u podršci energetskim tržištima i budućoj tranziciji na temelju naše pozicije najvećeg europskog proizvođača energije iz obnovljivih izvora te naših važnih tržišnih operacija.

U Južnoj Americi i Indiji podržat ćemo razvoj održivijih energetskih sustava istraživanjem prilika koje se pojavljuju zbog rastuće potražnje za energijom.

Statkraft do 2030.: Vodeća međunarodna tvrtka u sektoru obnovljive energije

Naša bit je odgovorna tvrtka koja poštuje ljude, okoliš i društvo. Održivost je ugrađena u sve što radimo, a zaštita ljudi uvijek nam je na prvom mjestu. Svatko od nas, svojim svakodnevnim radom, doprinosi stvaranju vrijednosti i omogućavanju budućnosti bez utjecaja na okoliš.
  • Najveća hidroenergetska tvrtka u Europi i značajan igrač u Južnoj Americi i Indiji – ulaganje u najmanje 5 velikih projekata u Norveškoj do 2030. godine.

  • Velik i značajan developer solarnih elektrana, kopnenih vjetroelektrana i baterijske pohrane energije s godišnjom stopom isporuke od 4 GW do 2030. godine; industrijski igrač na području priobalnih vjetroelektrana u Sjevernom moru i u Irskoj.

  • Vrhunski pružatelj tržišnih rješenja u Europi sa značajnim globalnim dosegom.

  • Vodeći developer zelenog vodika, biogoriva, tehnologija punjenja električnih vozila i drugih zelenih tehnologija – razvit ćemo proizvodni kapacitet od 2 GW za zeleni vodik do 2030.; među top 3 najprofitabilnija i korisniku orijentirana igrača na području daljinskoga grijanja u Norveškoj i Švedskoj.