Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Klimatske promjene

Sljedeće desetljeće bit će odlučujuće za klimatske promjene, i u pogledu smanjenja te ograničavanja i u pogledu prilagodbe. Odlučni smo da naše poslovanje postane alat za ubrzavanje tranzicije na obnovljivu energiju, dok istovremeno koristimo svoje iskustvo kao podršku svim naporima prilagodbe.

Više od stoljeća obnovljive energije

Proizvodimo obnovljivu energiju više od stoljeća, uglavnom zahvaljujući bogatim izvorima hidroelektrične energije u Norveškoj. Međutim, tijekom posljednjih dvaju desetljeća proširili smo svoj doseg na vjetar, solarnu energiju, daljinsko grijanje i plin u 17 drugih zemalja. U budućnosti ćemo kapitalizirati svoje iskustvo u obnovljivoj energiji te iskoristiti priliku za smanjenje troškova uvođenja solarne energije i energije vjetra kako bismo obnovljivu energiju približili još većem broju ljudi. Nastavit ćemo iskorištavati svoje prednosti fleksibilne hidroenergije kako bismo pomogli uravnotežiti inherentno nestalne izvore vjetra i sunca te ponudili obnovljive izvore energije većem broju vrsta krajnjih korisnika. Očekujemo da ćemo 2025. ulagati samo u obnovljive izvore energije.

Čovjek s turbinskim pogonom
Photo: Statkraft

Omogućujemo čistu energiju više od jednog stoljeća, mnogo prije nego što su klimatske promjene postale kriza – i jedina smo tvrtka naše veličine koja 100 posto svog rasta u potpunosti ulaže u obnovljive izvore energije. Na slici je čovjek s turbinskim pogonom u elektrani Aura u Norveškoj.

Kako se odnosimo prema klimatskim promjenama

No, kako bismo održali temperaturu našeg planeta ispod kritične točke, zadovoljili rastuću potražnju i premostili energetski jaz za gotovo milijardu ljudi koji danas nemaju pristup električnoj energiji, obnovljiva energija ne može biti samo dio rješenja. Ona mora biti cjelovito rješenje. Energetski sektor odgovoran je za oko tri četvrtine globalnih emisija stakleničkih plinova. Prijelaz na sustav obnovljive energije stoga je imperativ u kontinuiranim klimatskim promjenama širom svijeta.

Također, postoji potreba za prilagodbu klimatskim promjenama. Fizička klima koja se mijenja te politički krajolik utječu na naše temeljno poslovanje. Promjene u dostupnosti prirodnih resursa (primjerice, oborina, otjecanja voda i vjetra) mogu značajno utjecati na profitabilnost našega poslovanja. Budući regulatorni okviri povezani s problematikom klime također će utjecati na naše sadašnje i buduće operacije i poslovne prilike.

Emisije stakleničkih plinova

Iako smo velik dobavljač energije i topline iz obnovljivih izvora, također izravno doprinosimo emisiji stakleničkih plinova, uglavnom kroz naša plinska postrojenja. Plin promatramo kao izvor energije u prijelaznom razdoblju tijekom kojega će plinske elektrane zamijeniti ugljen i time pogodovati okolišu. Budući da se kapacitet obnovljivih izvora energije nastavlja širiti, potreba za plinskim postrojenjima će se smanjivati. Upravo zbog toga nećemo dalje širiti svoje kapacitete na ovom području.

Osim toga, imamo emisije CO2 vezane uz ostale operativne i građevinske aktivnosti. Statkraft je potpisao Zalog klimatskoj neutralnosti odmah (Climate Neutral Now Pledge), inicijativu koju je pokrenuo UN Climate Change. Kao dio ove inicijative postavljeni su ciljevi smanjenja emisija, a neizbježne emisije kompenziraju se kroz certificirano smanjenje emisija.

Klimatske promjene i upravljanje vodom

U budućnosti će ekstremnije vremenske pojave i vremenski obrasci dodatno opteretiti vodne resurse. Stoga radimo s integriranim modelima upravljanja vodom kako bismo pripremili svoje hidroelektrane za očekivane promjene padalina i vremenskih obrazaca. Naš način upravljanja vodom također može pomoći u ublažavanju i upravljanju poplavama koje su uzrokovane ekstremnim vremenskim uvjetima. Također sudjelujemo u nacionalnim i međunarodnim projektima da bismo kontinuirano poboljšavali razumijevanje načina na koji će klimatske promjene utjecati na hidrološke resurse..

Flood in river
Poplava u Flåm zbog velike količine oborina. (Photo: Tore Meek / NTB scanpix)

Regulatorni okvir

Klimatske politike imaju velik utjecaj na Statkraft. Pomno pratimo razvoj nacionalnih, europskih i globalnih klimatskih politika da bismo procijenili njihov utjecaj na našu tvrtku. Također je ključno razumjeti razvoj obnovljive energije i s njom povezanih tehnologija jer će to utjecati na dinamiku energetske tranzicije i našu poziciju na tržištu. Stoga ulažemo značajne resurse u analizu tržišta kako bismo imali čvrstu osnovu za buduća ulaganja i donošenje poslovnih odluka.

Svake godine pripremamo izvješće o scenariju niskih emisija (Low Emissions Scenario) u kojem predstavljamo analizu razvoja događaja na globalnim energetskim tržištima.