Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Ljudska prava

Predani smo poštivanju ljudskih prava i neprestano radimo na njihovoj integraciji u naš način poslovanja.

Poštivanje ljudskih prava u samom je srcu naših načela upravljanja i uključeno je u naš Kodeks ponašanja. Aktivnosti na njegovoj integraciji u naše svakodnevne aktivnosti stalan su proces koji uključuje dubinske analize, aktivnosti ublažavanja tamo gdje je to potrebno, kao i angažman svih dionika.

Pridružili smo se inicijativi Global Compact Ujedinjenih naroda (United Nations Global Compact) 2010. godine. U našim svakodnevnim aktivnostima nadahnuti smo načelima vodiljama Ujedinjenih naroda koje se odnose na poslovne aktivnosti i ljudska prava.

U pogledu novih građevinskih projekata također se vodimo IFC-ovim (International Finance Company) standardima izvedbe ekološke i društvene održivosti. Integriranjem ovih načela u naše politike i procedure bez prestanka radimo na poštivanju ljudskih prava naših zaposlenika i poslovnih partnera, kao i članova zajednica na koje naše poslovanje utječe.

Poštivanje ljudskih prava

Kao tvrtka, poštujemo ljudska prava u svim našim aktivnostima. Uključeni smo u to i kroz angažman s vanjskim suradnicima, dobavljačima i drugim poslovnim partnerima.

Naša predanost poštivanju ljudskih prava odražava se u našem Kodeksu ponašanja, kao i u našem Kodeksu ponašanja dobavljača.

Neprestano radimo na tome da ljudska prava budu sastavni dio naših korporativnih politika i praksi da bismo ojačali i unaprijedili svoje mehanizme izvješćivanja i prijavljivanja sve do najnižih razina projekta.

Upravljanje ljudskim pravima

Naša politika korporativne odgovornosti, zdravlja, sigurnosti i okoliša (Corporate Responsibility, Health, Safety and Environment) definira našu predanost poštivanju ljudskih prava, uključujući i zahtjev za provedbom dubinskih analiza. Koristeći pristup temeljen na rizicima, sustavno radimo na integraciji različitih pitanja ljudskih prava u temeljne poslovne procese, uključujući i nabavu, spajanja i akvizicije, upravljanje ljudskim resursima, kapitalna ulaganja i razvoj u područjima koja nije stvorio čovjek.

U dubinskoj, temeljitoj analizi ljudskih prava na razini cijele tvrtke identificirali smo sljedeća važna pitanja ljudskih prava:

  • kao developer i operator obnovljivih izvora energije, suočavamo se s rizicima vezanim uz ljudska prava koji se odnose na potencijalno negativne utjecaje na zajednice što graniče s mjestima gdje imamo operacije, kao i sa sigurnosnim problemima
  • kao poslodavac, susrećemo se s izazovima vezanim uz različitost i uključenost kod naše radne snage
  • kao kupac roba i usluga, susrećemo se s izazovima vezanim uz radna prava i uvjete rada u našem opskrbnom lancu.

Također smo svjesni da su obuka i podizanje svijesti važno sredstvo za osiguravanje poštivanja ljudskih prava u našim procesima. Uz opću obuku za sve zaposlenike također provodimo i specifičnu, posebnu obuku o ljudskim pravima za ciljane skupine kao što su rukovoditelji i projektni timovi.