Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft kao srebrni pokrovitelj podržao Dane dobrog vjetra i upozorio na nedostatak stručnjaka za vjetroenergiju

20 sij, 2023

"Dani dobrog vjetra“, konferencija posvećena vjetroenergiji, njezinoj primjeni i potencijalima, održani su 2. i 3. lipnja 2022. u Dubrovniku u organizaciji Gospodarsko interesnog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske te uz partnerstvo s WindEurope.

Konferencija „Dani dobrog vjetra“ održana je 2. i 3. lipnja 2022. u Dubrovniku u organizaciji Gospodarsko interesnog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske te je okupila najznačajnije predstavnike energetskog sektora. Statkraft je podržao konferenciju kao srebrni sponzor, a menadžer Statkrafta za Hrvatsku, Arnaud Bellanger, sudjelovao je i na panelu o zaštiti okoliša prilikom daljnjeg razvoja vjetroelektrana.

Svjestan važnosti što bržeg razvoja segmenta obnovljivih izvora energije – naročito u kontekstu plana REPowerEU i u trenutačnim gospodarsko-političkim okolnostima – Statkraft je konferenciju podržao kao srebrni sponzor te aktivan sudionik u pogledu sadržaja. Menadžer Statkrafta za Francusku i Hrvatsku, Arnaud Bellanger, sudjelovao je na panelu s temom „Zaštita okoliša prilikom daljnjeg razvoja vjetroelektrana“.

Ubrzavanje zelene energetske tranzicije

Korištenje obnovljivih izvora energije značajno doprinosi javnim politikama za dostizanje klimatskih ciljeva Europske unije i dodatne dekarbonizacije energetskog sustava do 2050. godine. U isto vrijeme jasna je potreba zaštite, očuvanja i poboljšanja stanja ekosustava i bioraznolikosti kao prirodnog mehanizma zaštite. EU ističe da su oba ova cilja jednako važna. Ključno je pametno planiranje prostora prije izgradnje vjetroelektrana tako da se odabirom lokacije, dizajnom i tehničkim rješenjima poštuju visoki standardi zaštite okoliša.

Svi dionici u tom procesu planiranja i provedbe imaju važnu ulogu i odgovornost, stoga je fokus panela na kojem je sudjelovao Statkraft bio na tome kako pristupiti ovoj problematici u situaciji kad zbog inicijative REPowerEU Europske komisije – kojom se želi smanjiti ovisnost država članica Europske unije o plinu i nafti uvezenima iz Rusije – treba dodatno ubrzati procese zelene energetske tranzicije.

 

Potreba za većim brojem stručnjaka za vjetroenergiju

Upitan tijekom panela kakvo je Statkraftovo iskustvo s nalaženjem stručnjaka u EU i ovdje, tijekom posljednjih godinu dana koliko je Statkraft prisutan u Hrvatskoj, Arnaud Bellanger posebno je naglasio da je u Hrvatskoj zasad još uvijek teško pronaći stručnjake za suradnju specifično na projektima korištenja energije vjetra.

„Kada smo započeli s radom u Hrvatskoj prije godinu dana, imali smo već u planu i neke projekte energije vjetra. Iskustvo pokazuje kako je zasad u Hrvatskoj još uvijek nešto teže pronaći stručnjake specijalizirane za ovo područje”, rekao je Bellanger.

„Međutim, želimo investirati na lokalnoj razini i dobiti podršku lokalne zajednice gdje god radimo, tako da iskreno vjerujemo da bi Hrvatska trebala raditi na povećanju vlastitih, lokalnih resursa, što uključuje i ljudske resurse, stručnjake s odgovarajućom ekspertizom. Nema smisla da se ti kapaciteti moraju tražiti izvan Hrvatske u zemlji koja je ovoliko perspektivna u pogledu razvoja energije vjetra“, pojasnio je Bellanger.

Uspije li Hrvatska u tome, naglasio je menadžer Statkrafta za Francusku i Hrvatsku, „bila bi to ogromna podrška za one koji ovdje razvijaju projekte zelene energije“.

 

Arnaud Bellanger, menadžer Statkrafta za Francusku i Hrvatsku, na konferenciji Dani dobrog vjetra 2022. u Dubrovniku (Fotografija: Obnovljivi izvori energije Hrvatske – OIEH / RES Croatia)

Razvoj projekata samo ako donose dodanu vrijednost lokalnim zajednicama

Statkraft reinvestira 100 % svojeg profita u obnovljivu energiju. Prilikom razvoja bilo kojeg projekta poduzimaju se mjere predostrožnosti, provode se procjene rizika te se provode mjere ublažavanja negativnih posljedica na prirodu ili lokalno stanovništvo uvijek kada je to potrebno.

Statkraft svoje poslovanje, uključujući i segment vjetroelektrana i solarnih elektrana, želi razvijati isključivo na način koji daje dodanu vrijednost lokalnom stanovništvu i zajednici u kojoj se pojedini projekt razvija.