Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Pet pitanja za Siri Todnem, voditeljicu hidroprojekta na brani Nesjø u Norveškoj

Fleksibilna, sigurna i pravi bedem protiv opasnosti katastrofalnih poplava: takva hidroenergetska infrastruktura igrat će, prema našem Low Emissions Scenario, sve važniju ulogu u našoj energetskoj budućnosti. Razgovarali smo sa Siri Todnem, voditeljicom projekta obnove jedne od najvećih norveških brana, da bismo se izbliza upoznali s hidroelektranama.

Dakle, Siri, prvo: koliko je velika brana Nesjø?

"Velika! Brana Nesjø dugačka je 1 kilometar te je na svom najvišem dijelu visoka 50 metara. To je otprilike duljina kada bi se devet nogometnih igrališta spojilo jedno do drugog te visina dvaju teniskih terena kada bi se postavili jedan na drugi. Ukupna zapremnina tamošnjeg skladišta vode je 625 milijuna kubičnih metara."

To je zaista veliko. Dakle, nadgledate sanaciju brane Nesjø: što to u praksi znači?

"Najveći dio projekta je izgradnja novog uzvodnog kamenog odsjeka. To je proces u kojem se veliko kamenje pažljivo postavlja u neku vrstu mozaika. Potreban je prilično delikatan rad s kamenom kako bi se spriječila erozija padine brane uzrokovana ledom i valovima – zime ovdje znaju biti prilično teške. Svaki od kamenčića mora biti postavljen vrlo precizno, jedan po jedan."

Koji su neki od glavnih izazova u projektu?

"Prvo i najvažnije: vrijeme. Građevinske radove ovdje u planinama prate dodatni izazovi u usporedbi s projektima u nizinama. Teža je klima, a sezona za građevinske radove je ograničena. Također, projekt je zahtijevao isušivanje akumulacije brane Nesjø, što je predstavljalo izazove za okoliš i zahtijevalo mnogo važnog dijaloga s lokalnim zajednicama.”

Hidroenergija se redovito opisuje kao 'fleksibilna'. Što to znači i zašto je važno?

"Rezervoar za vodu pohranjuje vodu koju koristimo za stvaranje energije, što znači da se potencijalna električna energija može pohraniti u njemu do razdoblja kada nam je potrebna dodatna energija. Zahvaljujući rezervoarima vode i njihovu kapacitetu skladištenja, hidroenergija može biti fleksibilan proizvođač energije i opskrbljivati nas energijom, čak i kada ima malo kiše i/ili otapanja snijega."

Hidrobrane koriste se kao ključna obrana od poplava. Kako to?

"Brane s rezervoarima za vodu osiguravaju kapacitet za skladištenje vode. Kao proizvođač energije možemo osigurati kapacitet u rezervoaru za skladištenje i regulaciju vode u rijekama. To nam pomaže kontrolirati protoke vode kako bismo smanjili razmjere štete tijekom poplava. Nešto što sve češće vidimo s klimatskim promjenama."

Ako bi ljudi trebali znati samo JEDNU činjenicu o hidroenergiji, što mislite da bi to trebalo biti?

"To bi bila statistika: hidroenergija čini 94,3 % norveškog proizvodnog kapaciteta. To znači da je Norveška danas potpuno ovisna o hidroenergiji i nastavit će biti tako i u budućnosti. Srećom, nije loše ovisiti o hidroenergiji jer je to jedan od ekološki najprihvatljivijih izvora energije na svijetu."

  • Brana Nesjø po sivom i maglovitom vremenu
  • Dvojica kolega u sigurnosnoj opremi na vrhu brda iznad brane Nesjø
  • Vodopad koji izlazi iz brane Nesjø
Naslovnica Low Emissions Scenario, koji uključuje branu, solarne panele i pučinski vjetar

Proučite Scenarij niskih emisija

Povezani sadržaj