Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Najčešći mitovi o solarnoj energiji... i zašto nisu istiniti

U Statkraftovu nedavno objavljenom Low Emissions Scenario do 2050. solarna energija najavljuje da će igrati glavnu ulogu u elektrifikaciji svijeta. To je tako uglavnom zbog brzog tehnološkog razvoja, pada troškova i povećanja učinkovitosti solarne energije. Ali neki, čim čuju riječ "solarno", ostaju sumnjičavi.

Preskupi, nedovoljno učinkoviti ili neće funkcionirati tamo gdje ja živim, među glavnim su argumentima 'protiv' ovog zelenog izvora energije.  

Kako bismo došli do prave istine, potražili smo pomoć od Statkraftova voditelja solarnog inženjeringa Paola Pizzornija, koji je nakon 15 godina u obnovljivim izvorima energije (i sa stotinama MW solarne energije koji se vežu uz njegovo ime) više nego spreman ispričati pravu priču.  

Ovo su tri glavna mita o solarnoj energiji i razlozi zašto oni jednostavno nisu istiniti.

Mit 1: Potrebno je više energije za proizvodnju solarne ploče od količine energije koju će ta ploča proizvesti tijekom svog životnog vijeka.

Paolo: Ova izjava bila je točna prije možda 20 godina, ali ne i danas. Ovaj mit odnosi se na razdoblje povrata energije, što je vrijeme koje je potrebno da solarni panel proizvede dovoljno energije da nadoknadi energiju korištenu za proizvodnju panela. Zahvaljujući boljoj i učinkovitijoj solarnoj tehnologiji, danas vrijeme povrata energije za solarne module iznosi oko dvije do pet godina. Budući da je životni vijek tipične solarne elektrane 40 godina, nema problema s otplatom duga za energiju u prvim godinama rada elektrane.

 

Mit 2: Ne možete generirati električnu energiju iz solarnih panela za oblačnih ili kišnih dana.

Paolo: Sve dok ima dnevnog svjetla možete pretvoriti Sunčevo zračenje u električnu energiju pomoću solarnih ćelija. A tijekom noći, kada je Sunce s druge strane našeg planeta, ne možete. Dakle, čak i ako je oblačno ili pada kiša tijekom dana još uvijek možete uhvatiti korist od Sunčeva zračenja, samo u manjoj mjeri – oko 10 % onoga što uhvatite za sunčanog dana.

 

Mit 3: Solarni paneli pretvaraju toplinu Sunca u električnu energiju.

Paolo: Nije toplina ta koja se pretvara u električnu energiju, već se u nju pretvara elektromagnetsko zračenje. Mnogi misle: što je toplije, to se više električne energije stvara. Ali solarni panel reagira na toplinu slično kao vaš telefon ili računalo – radi manje učinkovito. Solarna proizvodnja je optimalna u sunčanim i hladnim uvjetima, poput proljeća u Europi. To je sezona kada bilježimo svoje najveće stope proizvodnje. 

Solarna energija je nezaustavljiva, prema Statkraftovu Low Emissions Scenario.

Budući da su ovi popularni solarni mitovi sada razbijeni, lako je vidjeti zašto Statkraftov Low Emissions Scenario predviđa tako svijetlu budućnost za ovaj obnovljivi izvor energije. Već 2022. godine solarna je energija bila glavni doprinositelj rekordnom rastu u obnovljivim izvorima energije, s neto povećanjem od gotovo 22 GW. Ovaj se trend nastavlja u 2023., a s njim vidimo i sve veći apetit za ulaganje u solarnu energiju.  

"Kao što smo rekli u svom izvješću, proizvodnja energije iz fotonaponskih solarnih panela vrlo je etablirana tehnologija koja, čak i nakon desetljeća korištenja, još uvijek bilježi brz tehnološki razvoj – i u smislu poboljšanja učinkovitosti i u smanjenju troškova. To je čini globalnim predvodnikom u našem scenariju, s očekivanjem daljnjeg velikog rasta", kaže Paolo.

Naslovnica Low Emissions Scenario, koji uključuje branu, solarne panele i pučinski vjetar

Proučite Scenarij niskih emisija

Povezane stranice