Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraftova strategija za daljnji rast

05 srp, 2024

Statkraft će rast svojeg osnovnog poslovanja proglasiti prioritetom te će optimizirati svoj portfelj kroz selektivnu prodaju pojedinih segmenata poslovanja

Fokusirana strategija dat će prioritet ulaganjima u norvešku hidroenergiju, tržišnim operacijama te daljnjem rastu solarne energije, energije vjetra i baterijske pohrane energije u Europi kao i na odabranim međunarodnim tržištima. Statkraft će nastaviti s izgradnjom opcija za pučinske vjetroelektrane i rješenja koja koriste vodik, ali planira izaći iz poslovanja u segmentu daljinskog grijanja i pronaći ulagače u tvrtki za biogoriva Silva Green Fuel te tvrtki za punjenje električnih vozila Mer.

Statkraft je posljednjih godina izgradio snažnu poziciju i atraktivan portfelj profitabilnih projekata obnovljivih izvora energije. Prijelaz s fosilnih na obnovljive izvore energije događa se sve bržim tempom u Europi i u ostatku svijeta. Imamo snažne konkurentske prednosti te smo ostvarili i pružili veliku vrijednost tijekom proteklog vremena. Međutim, tržišni uvjeti za cjelokupnu industriju obnovljive energije postali su izazovniji, pa stoga sada fokusiramo našu strategiju kako bismo kapital dodijelili onim prilikama koje stvaraju najveću vrijednost i koje se najbolje uklapaju u našu strategiju”, kaže predsjednica i izvršna direktorica Statkrafta, Birgitte Ringstad Vartdal.

Statkraft je posljednjih godina izgradio značajan portfelj elektrana u pogonu, ukupne snage 21 GW, kao i neto fleksibilni razvojni portfelj profitabilnih projekata ukupne snage 21 GW.

Statkraft se obvezao na velika ulaganja u sljedećim godinama, s rekordnom razinom od više od 30 milijardi NOK u 2024., uključujući akviziciju španjolske tvrtke za obnovljive izvore energije Enerfin, koja je dovršena u svibnju. Statkraft u Norveškoj ima rekordno velik dugoročni program ulaganja u vjetroelektrane i hidroelektrane, uključujući pet velikih projekata nadogradnje njihova kapaciteta.

Istovremeno, cjelokupno energetsko tržište postalo je izazovnije. Cijene energije su niže, a troškovi tehnologije i kapitalni troškovi porasli su. Tržišni propisi i politike podrške razvoju obnovljivih izvora energije kasne, a geopolitička neizvjesnost je povećana.

Fokusiranje strategije rasta slijedi Statkraftovu godišnju stratešku analizu poslovanja, prvu s Ringstad Vartdal kao predsjednicom i izvršnom direktoricom tvrtke. Temeljni pokretači energetske tranzicije nastavljaju podržavati Statkraftovu strategiju rasta. Snažan rast potražnje za solarnom energijom i energijom vjetra, potaknut niskim tehnološkim troškovima, povećanom potrebom za fleksibilnošću u elektroenergetskom sustavu i većom složenošću tržišta, sve odreda pokretači su promjena koji dobro odgovaraju Statkraftovoj poziciji i njegovim konkurentskim prednostima.

Statkraft ima jedinstvenu i stratešku poziciju u fleksibilnoj proizvodnji, iskustvo sa sustavima koji se temelje na vremenskim prilikama te snažnu analizu i tržišne kompetencije. Uz sposobnu i motiviranu organizaciju, to tvrtku čini dobro pripremljenom za rast, povećanje opsega i natjecanje na brzo rastućem tržištu obnovljivih izvora energije”, kaže predsjednica i izvršna direktorica Statkrafta, Birgitte Ringstad Vartdal

Statkraftova strategija rasta nastavlja se graditi na četiri stupa: pružanju čiste fleksibilnosti – korištenju hidroenergije; rastu solarne energije, energiji vjetra i baterijskoj pohrani energije; isporuci kupcima rješenja za zelena tržišta te skaliranju novih tehnologija zelene energije. 

Fokusirana strategija znači da će Statkraft:

  • Dati prioritet stvaranju vrijednosti iz Statkraftovih temeljnih poslova na području hidroenergije i tržišnih operacija. Statkraft će biti najveća hidroenergetska tvrtka u Europi i pokrenut će najmanje pet velikih projekata nadogradnje kapaciteta u Norveškoj do 2030.
  • Biti značajan developer solarne energije, kopnenih vjetroelektrana i baterijskog skladištenja energije s godišnjom stopom razvoja od 2-2,5 GW od 2026. i nadalje (prethodni cilj bio je 2,5-3 GW od 2025. i 4 GW od 2030.). Statkraft će preuzeti industrijsku ulogu u vjetroelektranama na moru u sjevernoj Europi, s ciljem razvoja 6-8 GW do 2040. (prethodni cilj bio je 10 GW).
  • Doprinijeti učinkovitom energetskom tržištu, omogućiti zelenu tranziciju industrijskih kupaca i biti vodeći pružatelj tržišnih rješenja u Europi, sa značajnim globalnim dosegom.
  • Razviti nove poslovne djelatnosti u području zelene energije, uključujući postajanje industrijskim developerom rješenja temeljenih na zelenom vodiku s ciljem isporuke 1-2 GW do 2035. (prethodni cilj bio je 2 GW do 2030.).

S ovom fokusiranom strategijom, dobro smo pozicionirani za pružanje dobre dodatne vrijednosti našem vlasniku te kako bismo bili snažna pokretačka snaga u energetskoj tranziciji u Norveškoj, Europi i svijetu”, rekla je Birgitte Ringstad Vartdal