Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Drugi najbolji financijski rezultati ikad

04 ožu, 2024

Oslo, Norveška, 1. ožujka 2024. – Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, ostvario je u 2023. svoj drugi najbolji financijski rezultat ikad, unatoč tome što su cijene električne energije bile znatno niže nego prethodne godine. Vrijednosni doprinos tržišnih aktivnosti i upravljanja energijom i dalje ostaje snažan.

Neto operativni prihodi iznosili su 5,7 milijardi EUR 2023. u usporedbi sa 7,5 milijardi godinu ranije, kada je europska energetska kriza uzrokovala iznimno visoke cijene i ekstremnu volatilnost. Temeljni EBIT smanjio se na 3,6 milijardi EUR s 5,4 milijarde EUR 2022. uglavnom zbog znatno nižih cijena električne energije, dok je dobit nakon oporezivanja iznosila 2,3 milijarde EUR u usporedbi s 2,8 milijardi EUR godinu ranije[1].

U protekloj godini Statkraft je potpisao ugovor o preuzimanju španjolskog Enerfina za oko 1,8 milijardi eura. Enerfinova platforma za obnovljivu energiju uključuje 1.500 MW vjetroelektrana koje su u pogonu i u izgradnji, te niz projekata u različitim fazama razvoja. Zatvaranje transakcije očekuje se u drugom tromjesečju 2024. Nakon zaključivanja transakcije, Statkraft će prodati Enerfinov portfelj na sporednim tržištima, smanjujući stečeni portfelj na 1247 MW vjetroelektrana i solarnih elektrana u pogonu ili u izgradnji te niz predstojećih projekata od 565 MW u glavnim tržištima Španjolske i Brazila.

Usto, Statkraft je najavio planove za rekordno visoka ulaganja između 4 i 6 milijardi eura u hidroelektrane i vjetroelektrane u Norveškoj.

Statkraft je potpisao rekordan broj dugoročnih ugovora s norveškim industrijskim tvrtkama, ukupno 64 TWh. Nadalje, Statkraft je potpisao nekoliko ugovora o kupnji električne energije na drugim tržištima, uključujući svoj prvi dugoročni ugovor o električnoj energiji u SAD-u.

Predložena dividenda za Statkraft, tvrtku u državnom vlasništvu, iznosi 13 milijardi NOK za 2023., što odgovara 1,1 milijardi EUR.

U listopadu 2023. glavni izvršni direktor Christian Rynning-Tønnesen obavijestio je Upravni odbor da želi podnijeti ostavku nakon gotovo 14 godina na čelu tvrtke. Postupak Uprave za pronalaženje novog glavnog izvršnog direktora napreduje prema planu.

“Statkraft je ostvario svoj drugi najbolji godišnji rezultat u 2023., dok su se tržišta nastavila stabilizirati nakon izvanredne situacije i rekordne 2022. Rezultati su iznad povijesnih razina, jer su Statkraftove aktivnosti na tržištu električne energije nastavile pokazivati snažne rezultate iako su volatilnost i cijene znatno niži. Vidimo znakove da se terminske cijene stabiliziraju na razini bližoj razinama cijena viđenim prije energetske krize i invazije na Ukrajinu”, rekao je izvršni direktor Statkrafta, Christian Rynning-Tønnesen.

Statkraft nastavlja razvijati niz projekata i donio je investicijske odluke za 1.300 MW novih projekata u 2023., ciljajući tako na ambicioznu godišnju stopu isporuke tvrtke od 2.500-3.000 MW novih kapaciteta obnovljive energije do 2025.

“Imamo cilj isporučiti svoj udio obnovljive energije koja je potrebna svijetu, sa stalno rastućim nizom projekata i organizacijom sposobnom odgovoriti na taj izazov”, kaže Rynning-Tønnesen.

Razvoj i akvizicija projekata

U 2023. Statkraft je završio izgradnju šest solarnih elektrana u Španjolskoj, Nizozemskoj i Irskoj, zajedno s vjetroelektranom u Irskoj i postrojenjem za stabilizaciju mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sveukupno, Statkraft je dovršio ukupno 566 MW novih instaliranih kapaciteta i obvezao se na još 1.335 MW. Trenutačno je u izgradnji 17 projekata s kombiniranim kapacitetom od 1600 MW, a projektni portfelj uključuje više od 400 projekata u različitim fazama razvoja.

Uz akviziciju španjolske tvrtke za obnovljivu energiju Enerfin, Statkraft je kupio 39 njemačkih i francuskih vjetroelektrana i dvije vjetroelektrane u Brazilu. 

Pučinske vjetroelektrane

Statkraft također ima ambiciju postati industrijski igrač u pučinskim vjetroelektranama s 10 GW u radu u sjevernoj Europi do 2040. Usredotočeni smo pritom na Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, Norvešku i Švedsku te istražujemo potencijal širenja u kontinentalnoj Europi. U Irskoj nastavljamo razvijati projekt NISA i predloženi projekt Bore Array, dok u norveškom Sjevernom moru procjenjujemo isplativost prvih razvojnih prilika.

Povećani prihodi u Europi i inozemstvu

Prihodi su pali u nordijskom segmentu, gdje se doprinos smanjio zbog nižih nordijskih cijena električne energije, djelomično kompenziranih pozitivnim učincima zaštite od rizika i veće proizvodnje. Doprinos tržišta bio je vrlo snažan, ali niži od rekordnih rezultata tijekom izvanrednih rezultata tržišta 2022. Poboljšanje za europski segment potaknuto je dobicima od zaštite cijena, dok je povećanje za međunarodni segment poslovanja bilo prvenstveno posljedica veće proizvodnje energije vjetra u Brazilu.

Operativni troškovi bili su veći, potaknuti povećanom poslovnom razvojnom aktivnošću dok je organizacija nastavila razvijati rastući niz projekata obnovljive energije. Povećanje je također potaknuto višom razinom aktivnosti u svim segmentima, kao i korekcijama plaća, inflacijom i slabijom norveškom krunom (NOK). To je djelomično nadoknađeno smanjenjem regulatornih naknada, prvenstveno povezanih sa završetkom doprinosa za visoke cijene u Norveškoj.

Statkraft je prijavio dobit prije oporezivanja od 4,5 milijarde eura, uključujući neto financijske stavke od -0,1 milijarde eura. Neto financijske stavke uključivale su negativne učinke valute, prvenstveno potaknute slabijim NOK u odnosu na EUR, GBP i USD. Dobit nakon oporezivanja iznosila je 2,3 milijarde eura.

Informacije za medije

Dario Sušanj
Puffin Communications, 
za Statkraft u Hrvatskoj
dario@dario.digital 
+385 99 466 2277


Sonja Hodak
Komunikacijski boutique, 
za Statkraft u Hrvatskoj
sonja@sonjahodak.com 
+385 91 200 0288

 
[1] Statkraft izvještava u NOK (norveška kruna). Brojke u ovom priopćenju za javnost pretvorene su u EUR prema prosječnom tečaju valute za četvrto tromjesečje i cijelu godinu 2023. odnosno 2022., kako je objavila Središnja banka Norveške. 1 EUR = 11,66 NOK u četvrtom kvartalu 2023., 10,39 NOK u četvrtom kvartalu 2022. i 11,42 NOK u 2023., 10,10 NOK u 2022.