Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Birgitte Ringstad Vartdal imenovana predsjednicom i izvršnom direktoricom Statkrafta

19 ožu, 2024

Upravni odbor Statkrafta, najvećeg europskog proizvođača obnovljive energije, imenovao je Birgitte Ringstad Vartdal novom izvršnom direktoricom tvrtke. Ona dolazi s mjesta izvršne potpredsjednice Nordijske regije u Statkraftu te nasljeđuje Christiana Rynning-Tønnesena koji je odlučio odstupiti s ovih pozicija nakon 14 godina.

Oslo, 18. ožujka 2024. – Upravni odbor Statkrafta proveo je temeljit proces selekcije prilikom zapošljavanja u kojem su sudjelovali i interni i eksterni kandidati. Birgitte Ringstad Vartdal preuzet će ulogu glavne izvršne direktorice tvrtke 1. travnja 2024.

"Odbor je izuzetno zadovoljan što je Birgitte prihvatila poziciju izvršne direktorice Statkrafta. Birgitte ima široko i relevantno profesionalno iskustvo kao izvršna potpredsjednica u Statkraftu te kao glavna izvršna direktorica (CEO) i glavna financijska direktorica (CFO) u brodarskoj tvrtki Golden Ocean. Birgitte je vrlo sposobna i asertivna kao vođa, s kvalitetama potrebnim za vođenje velike međunarodne tvrtke. Dodatan vjetar u leđa jest to što imenujemo novu predsjednicu uprave iz vlastitih redova, koja dobro poznaje tvrtku, organizaciju i naše ključne dionike", rekla je Alexandra Bech Gjørv, predsjednica Upravnog odbora Statkrafta.

Birgitte Ringstad Vartdal
Birgitte Ringstad Vartdal

Tijekom protekle dvije godine, Vartdal je vodila najveće poslovno područje Statkrafta – Nordijsko područje. Prije toga bila je voditeljica poslovnog područja Europski vjetar i solarna energija, nadgledajući razvoj vjetroelektrana i solarne energije u Europi, kao i voditeljica novih poslova, grupne nabave te isporuke projekata. Vartdal, rođena 1977., ima diplomu (MSc) iz fizike i matematike na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije (NTNU) i magisterij (MSc) iz financijske matematike sa Sveučilišta Herriot Watt u Škotskoj. Prethodno je bila članica uprave Yara i Mowi, te članica korporativne skupštine Equinora. Trenutačno je članica odbora Renewable Norway i nekoliko Statkraftovih podružnica.

"Sretna sam što mi je povjerena odgovornost da vodim Statkraft i naših više od 6000 predanih zaposlenika koji svakodnevno rade na obnovi načina na koji se svijet napaja energijom. Statkraft je važna tvrtka u energetskoj tranziciji Norveške, Europe i svijeta pa sam ponosna što sam dio tog putovanja. Nastavit ćemo pridonositi kao najveći norveški proizvođač električne energije i biti najvažniji partner u industriji nudeći stabilnu, zelenu energiju po konkurentnim cijenama na tržištima na kojima poslujemo", izjavila je Birgitte Ringstad Vartdal, nova izvršna direktorica Statkraft AS.

Statkraft čini trećinu norveške proizvodnje električne energije i najveći je europski proizvođač obnovljive energije. Tvrtka također ima značajne operacije u Južnoj Americi i Indiji. Tvrtka ulaže, gradi i upravlja obnovljivim izvorima energije u Norveškoj, Europi i odabranim međunarodnim tržištima. Statkraft ima jednu od vodećih operacija na tržištu energije u Europi i ulaže u nove, zelene tehnologije.

"Statkraft je dobro pozicioniran i ima velike mogućnosti pridonijeti zelenoj tranziciji i stvaranju zelenih radnih mjesta u Norveškoj i na međunarodnoj razini. Klimatske promjene i potreba za energetskom sigurnošću povećavaju potražnju za obnovljivom energijom, dok tehnološki razvoj i razmjer smanjuju troškove. To pruža mogućnosti za nastavak snažnog i profitabilnog rasta sve dok nastavljamo raditi što je moguće učinkovitije, sigurnije i održivije", kaže Vartdal.

Statkraft je nastao kao norveška hidroenergetska tvrtka, ali se razvio u vodeću međunarodnu tvrtku za obnovljivu energiju s poslovanjem u 21 zemlji. Tvrtka ima portfelj od više od 400 projekata obnovljivih izvora energije koji bi se mogli razviti u nadolazećim godinama. Na kraju godine, Statkraft je imao procijenjenu vrijednost (vrijednost poduzeća) od 388 milijardi norveških kruna, što ga čini drugom najvrjednijom norveškom tvrtkom nakon Equinora.

"Želim čestitati upravi na imenovanju Birgitte za novu izvršnu direktoricu. Ona ima relevantno iskustvo i vrlo dobro poznaje našu organizaciju i poslovanje. Birgitte razmišlja strateški, analitična je i sposobna motivirati organizaciju. Usto, ima osobnost koja na mnoge načine utjelovljuje Statkraftove vrijednosti: odgovorno djelovanje, stvaranje pozitivnog utjecaja i fokus na zajednički rast", kaže izvršni direktor Statkrafta u odlasku, Christian Rynning-Tønnesen.

Rynning-Tønnesen prvi put se pridružio Statkraftu od 1992. do 2005. te se potom vratio u tvrtku kao glavni izvršni direktor 2010. nakon što je bio glavni izvršni direktor Norske Skoga. Pod vodstvom Christiana Rynning-Tønnesena, prihodi Statkrafta porasli su s 29 milijardi norveških kruna u 2010. na 124 milijarde kruna u 2023., a tijekom proteklih pet godina ostvario je prosječan povrat svom vlasniku – norveškoj državi – od 26 posto godišnje.

"Želim zahvaliti Christianu na njegovom vodstvu i značajnom doprinosu Statkraftu. Malo je čelnika u Norveškoj koji se mogu pohvaliti istom razinom stvaranja vrijednosti i razvoja u tako velikoj tvrtki. Pod Christianovim vodstvom, Statkraft se također odlično pozicionirao za daljnje sudjelovanje u rastu obnovljivih izvora energije. Osim toga, Christian je zaslužan da postoje jaki kandidati za preuzimanje funkcije glavnog izvršnog direktora, što nas je dovelo do najboljeg kandidata i odabira Birgitte", rekla je Alexandra Bech Gjørv.

Vartdal će primati istu osnovnu plaću kao i izvršni direktor na odlasku, Christian Rynning-Tønnesen, u iznosu od 6,3 milijuna norveških kruna. Glavni izvršni direktor, poput ostalih viših menadžera u Statkraftu, ima varijabilnu shemu plaća koja se temelji na postizanju specifičnih ciljeva. Ova shema nudi maksimalno 25 posto osnovne plaće.

Vartdal zadržava svoje sudjelovanje u Statkraftovom mirovinskom sustavu za sve zaposlenike, te u sustavu s dodatnom plaćom od 18 posto osnovne plaće iznad 12G, koja se može koristiti za privatnu mirovinsku štednju kao što je opisano u Statkraftovim smjernicama za naknade višim rukovoditeljima, te odobreno na glavnoj skupštini 2023. Vartdal će također uživati i druge pogodnosti kao što su naknade za automobil, osiguranje i mobilni telefon, sve u skladu s politikom tvrtke.

O Statkraftu u Hrvatskoj

Statkraft je prisutan u Hrvatskoj od 2021., sa sjedištem tvrtke u Zagrebu. Statkraft u Hrvatskoj vidi velik potencijal u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora te diljem zemlje razvija projekte solarne energije, energije vjetra, te skladištenja energije. Tvrtka je u stopostotnom vlasništvu norveške države i ima kreditni rejting A agencije S&P. Više informacija možete pronaći na www.statkraft.hr.

Informacije za medije

Dario Sušanj
Puffin Communications, 
za Statkraft u Hrvatskoj
dario@dario.digital 
+385 99 466 2277


Sonja Hodak
Komunikacijski boutique, 
za Statkraft u Hrvatskoj
sonja@sonjahodak.com 
+385 91 200 0288