Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Statkraft objavljuje izvješće o globalnim energetskim trendovima i scenarijima za 2050. godinu

31 lis, 2023

Rast obnovljivih izvora energije nastavit će se unatoč međunarodnim previranjima

Unatoč povećanim geopolitičkim nemirima i rivalstvima, rast obnovljive energije ostaje snažan i neće se zaustaviti niti preokrenuti. Troškovi iskorištavanja energije vjetra i sunca, kao i troškovi baterija i električnih vozila značajno su pali tijekom posljednjeg desetljeća, što je rezultiralo time da ove tehnologije sve više zamjenjuju fosilna goriva. Energetska sigurnost također je postala glavni prioritet na međunarodnom planu, što dovodi do pojačanog političkog pritiska za obnovljivim izvorima energije”, rekao je Christian Rynning-Tønnesen, izvršni direktor Statkrafta.

Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije – koji je prisutan u 21 zemlji svijeta uključujući i Hrvatsku – objavio je svoje godišnje izvješće o Scenariju niskih emisija – Low Emissions Scenario, u kojem se analiziraju glavni pokretači i učinci globalne energetske tranzicije do 2050.

Izvješće Low Emissions Scenario razvilo je više od 50 Statkraftovih stručnjaka i analitičara. Scenarijem se pretpostavlja da tržišta, politike i tehnološki razvoj nastavljaju poticati prijelaz na čistu energiju na globalnoj razini. Emisije povezane s energijom u scenariju dosljedne su emisijskim putovima i ciljevima koji ograničavaju globalno zagrijavanje na nešto ispod 2 °C u ovom periodu.

Statkraftov Low Emissions Scenario pokazuje da svijet može smanjiti emisije uglavnom uvođenjem postojećih konkurentnih čistih tehnologija u velikim razmjerima, kao što su solarna energija i energija vjetra, održivost mreže i električna vozila. Duboka dekarbonizacija – uključujući snažno smanjenje emisija također i u sektorima koje je teško smanjiti jer se njihovo postojanje ne može izbjeći – može se, ukupno gledano, postići kako idemo prema 2050. godini. To zahtijeva snažnu političku volju, tehnološki napredak i tržišta koja dobro funkcioniraju. Statkraft odlučno igra vodeću ulogu u ubrzavanju prijelaza na niskougljičnu budućnost”, rekao je izvršni direktor Statkrafta, Christian Rynning-Tønnesen.

Međutim, izvješće Low Emissions Scenario također upozorava kako postoje neizvjesnosti i rizici koji bi mogli odgoditi energetsku tranziciju ili je poskupjeti. Izvješće stoga po prvi puta sadrži dva dodatna scenarija, istražujući kako geopolitičke napetosti i regionalna rivalstva mogu utjecati na tempo i opseg energetske tranzicije.

Scenarij suparništva čiste tehnologije pretpostavlja da će se globalne sile kao što su SAD, EU i Kina uključiti u protekcionističko natjecanje dodatno potaknuto subvencijama u lancima opskrbe čistom energijom. 

Scenarij odgođene tranzicije, pak, pretpostavlja da neposredni izazovi kao što su visoka inflacija i troškovi života, nacionalna sigurnost i društveni nemiri dovode do veće kratkovidnosti u pogledu prepoznavanja ovog problema pa stoga, posljedično, i do smanjenog klimatskog djelovanja.

Važno je da vodimo računa o izborima i odlukama koje danas donosimo i kako će one utjecati na energetsku tranziciju. Negativni učinci svađa i kašnjenja u konačnici su veliki. Globalna suradnja i trgovina ključni su elementi u isplativoj i uspješnoj energetskoj tranziciji”, komentira Rynning-Tønnesen.

Pritom Rynning-Tønnesen dodaje: “Statkraft ulaže velika sredstva u proširenje naših kapaciteta za proizvodnju obnovljivih izvora energije, razvoj novih rješenja za integraciju mreže i fleksibilnost, kao i u pružanje zelene energije korisnicima u svim sektorima i regijama. Izvješće Low Emissions Scenario dio je našeg doprinosa unaprjeđenju znanja i dijaloga o globalnim energetskim trendovima i scenarijima koji će oblikovati našu budućnost”.

Glavni zaključci izvješća su:

  • Emisije povezane s energijom u izrađenom scenariju opadaju za 69 posto do 2050. u usporedbi s današnjim razinama te slijede put koji ograničava globalno zagrijavanje na ispod 2 °C, što predstavlja tempo koji je nešto brži i dublji nego što je bilo predviđeno u prošlogodišnjem izvješću.
  • Konkurentne čiste tehnologije i agenda energetske sigurnosti potiču dekarbonizaciju. Solarna energija ističe se kao globalni predvodnik u izvješću Low Emissions Scenario. Troškovi iskorištavanja energije vjetra i sunca, kao i troškovi baterija i električnih vozila značajno su pali tijekom posljednjeg desetljeća, čineći čiste tehnologije ekonomski atraktivnijima u usporedbi s fosilnim opcijama. Osim toga, nedavna tržišna previranja i povećane geopolitičke napetosti stavili su energetsku sigurnost vrlo visoko na dnevni red na međunarodnoj razini, što je rezultiralo pojačanim političkim pritiskom za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Prema ovom scenariju, solarna energija raste za 22 puta dok vjetar raste 12 puta do 2050. godine, u usporedbi s njihovim današnjim razinama. 
    Isplative tehnologije vjetra i sunca zamjenjuju fosilna goriva u sva tri scenarija, a čak i u najmanje optimističnom scenariju, vjetar i sunce značajno rastu prema 2050. u usporedbi s današnjim razinama.
  • Europa je klimatski predvodnik u svim scenarijima, ali za postizanje kratkoročnih ciljeva emisija nužan je pristup kritičnim komponentama čistog opskrbnog lanca i regionalna suradnja. Vjetar i sunce glavne su tehnologije u tzv. “energetskom miksu” – kombinaciji različitih izvora energije – čak i u klimatski najmanje optimističnom scenariju.

Statkraftov Low Emissions Scenario pruža vrijedne uvide kreatorima politika, ulagačima, tvrtkama i potrošačima koji žele razumjeti mogućnosti i izazove budućnosti s niskim udjelom ugljika. Pročitajte cijelo izvješće Low Emissions Scenario na sljedećoj poveznici: https://www.statkraft.hr/low-emissions-scenario-2023.

Kontakt za medije

Dario Sušanj 
Puffin Communications, za Statkraft u Hrvatskoj 
dario@dario.digital  
+385 99 466 2277 

Sonja Hodak 
Komunikacijski boutique, za Statkraft u Hrvatskoj 
sonja@sonjahodak.com  
+385 91 200 0288