Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Croatia flag icon
Croatia
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Portugal flag icon
Portugal
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Obnovljivi izvori: Svijetla budućnost za solarnu energiju

Sunce je najbrže rastući izvor energije na svijetu. Ako se taj trend nastavi, do 30 posto svjetske potrebe za električnom energijom moglo bi se zadovoljiti solarnom energijom do 2040. godine. Takav trend obnovio je interes Statkrafta za ulaganjem u solarnu energiju.

Willemien van den Hoogen
Willemien van den Hoogen
Voditeljica poslovnog razvoja

Sunce je najbrže rastući izvor energije na svijetu. Ako se taj trend nastavi, do 30 posto svjetske potrebe za električnom energijom moglo bi se zadovoljiti solarnom energijom do 2040. godine. Takav trend obnovio je interes Statkrafta za ulaganjem u solarnu energiju.

Naglo smanjenje troškova proizvodnje solarnih panela u kombinaciji s povećanom potražnjom za obnovljivom energijom znači da solarna energija sada raste brže od bilo kojeg drugog izvora energije. Međunarodna agencija za energiju (International Energy Agency − IEA) to i potvrđuje u svojem izvješću o obnovljivoj energiji, Renewables 2017.

„Solarna energija i energija vjetra ranije su bile razvijane kao rezultat državnih subvencija. Sada su postale daleko jeftinije te su komercijalno održive u sunčanim zemljama“, kaže Willemien van der Hoogen, voditeljica poslovnog razvoja u Statkraftovu timu za solarnu energiju.

„Investitori ne ulažu u solarnu energiju i energiju vjetra zato što žele izgledati zelenima; čine to jer je profitabilno.”

Renewable electricity

Kina dominira

Kina je jasan lider i u proizvodnji i u korištenju obnovljive energije, a solarna energija postala je i brza i jeftina u pogledu razvoja. Ozbiljni problemi s onečišćenjem u mnogim gradovima i sve veća potreba za energijom koja nastaje zbog rasta njezina stanovništva i prosperiteta doveli su do toga da Kina već pokriva polovicu potražnje za solarnom energijom.

U nadolazećim godinama očekuje se da će potreba za obnovljivom energijom iz vode, vjetra i sunca naglo porasti diljem svijeta. IEA vjeruje da će solarna energija nastaviti dominirati ovim rastom te očekuje da će razvoj solarnih elektrana znatno nadmašiti i hidroenergiju i energiju vjetra.

Statkraft je nekoliko godina oprezno procjenjivao solarnu energiju, no sada joj je potpuno posvećen. U izvješću Low Emissions Scenario 2018 Statkraft procjenjuje da će solarna energija snažno rasti te da će činiti 30 posto globalne proizvodnje električne energije do 2040. godine.

Naravno, vodeći europski proizvođač obnovljive energije želi biti dijelom ovog rasta. Kao prvi važan korak na putu do ovog tržišta, Statkraft je izgradio solarni park u Emmenu u Nizozemskoj koji je u potpunom pogonu od veljače 2018. godine. Iskustvo stečeno na ovom projektu bit će vrlo korisno za daljnja ulaganja u Europi i drugdje.

Electricity for 4,000 Dutch households

Obećavajući početak

Solarni park Lange Runde u Emmenu pokriva površinu ekvivalentnu 25 nogometnih igrališta, a godišnje proizvede gotovo 14 GWh. To odgovara potrebama za električnom energijom za 4000 nizozemskih kućanstava.

„Pokretanje Lange Runde nadmašilo je sva očekivanja“, kaže Willemien van den Hoogen.

„Elektrana je bila u punom pogonu od prvog dana. Zahvaljujući iznimno sunčanom ljetu, proizvodnja je bila oko 25 posto veća od očekivane.”

Prema Willemien van den Hoogen, iskustvo stečeno na projektu Lange Runde te obećavajući izgledi za solarnu energiju općenito pružaju dobre argumente za daljnja ulaganja u Nizozemskoj. Nizozemci su dosad imali nisku proizvodnju obnovljive energije, a država nema pristup hidroenergetskim resursima. Razvoj vjetroturbina također je bio spor, iako su ambicije bile velike. Sve to čini Nizozemce gladnima sunca.

„Nizozemska je kasnila u odnosu na cilj EU-a od 14 posto udjela obnovljivih izvora energije do 2020., pa sada mora ubrzati. Stoga upravo sada vidimo procvat solarne energije u Nizozemskoj. Statkraft je odlučan sudjelovati u ovome rastu“, kaže van den Hoogen.

Lange Runde infographics

Međunarodna strategija

Statkraft ima za cilj snažan rast u razvoju solarne energije i energije vjetra u nekoliko drugih zemalja.

„Solarna energija svakako će biti važna u budućnosti. Osim činjenice da su solarni paneli postali daleko jeftiniji tijekom posljednjih nekoliko godina, postoji i manji lokalni otpor prema solarnim elektranama u odnosu na vjetroelektrane“, kaže van den Hoogen.

Postoji tržište za sustave solarne energije raznih veličina, od malenih privatnih postrojenja na krovovima do ogromnih parkova s beskrajnim redovima solarnih panela. Statkraft će primarno investirati u solarne parkove srednje veličine te u sustave solarnih panela povezane s poslovnim zgradama. Tu je profitabilnost najveća, a rizik najmanji. Statkraft neće biti jedini vlasnik tih postrojenja. Strategija jest uložiti u rani razvoj i izgradnju, a potom prodati većinski udio dugoročnom investitoru.

„Prodajom djelomično gotovih projekata osiguravamo sredstva za izgradnju novih elektrana, istovremeno naglašavajući svoju dugoročnu predanost solarnoj energiji zadržavanjem vlasničkog udjela“, kaže Willemien van den Hoogen.

 

art Robrecths and Andrea Boccabella
Bart Robrecths i Andrea Boccabella iz Statkraftova solarnog tima u Amsterdamu. (Fotografija: Ole Martin Wold)

Hibridni parkovi

Solarna elektrana Lange Runde u Emmenu izgrađena je na poljoprivrednom zemljištu, a planira se koristiti i travnjak ispod solarnih panela za ispašu ovaca. Ovim se rješenjem sprječava gubitak vrijednog poljoprivrednog zemljišta radi proizvodnje električne energije. Uz ovu vrstu scenarija koji omogućava višestruku namjenu zemljišta, Willemien van den Hoogen također vjeruje da će budući projekti uključivati hibridne parkove gdje se solarni paneli i vjetroturbine nalaze na istom mjestu.

„Sunce i vjetar dva su obnovljiva izvora koji proizvode električnu energiju pod različitim uvjetima, pa mislimo da je dobra ideja ove objekte graditi zajedno – i radi uštede prostora i radi optimiziranja kapaciteta mreže“, kaže van den Hoogen.

Baterije postaju važne

Nedostatak obnovljivih izvora energije poput vjetra i sunca jest ograničenje mogućnosti za skladištenje energije za dane kada vjetra ili sunca nema dovoljno. Razvoj baterijske tehnologije nudi nova rješenja za ovaj problem, što Statkraft pomno prati.

„Kombinacija baterija i hibridnih solarnih i vjetroelektrana pružit će znatno stabilniju opskrbu energijom, kao i učinkovitije korištenje postojećih mrežnih kapaciteta”, kaže van den Hoogen.

„Znamo da su dovoljan kapacitet i fleksibilnost preduvjeti za kontinuiran rast na ovom tržištu. Još nismo dosegli točku na kojoj solarna energija i energija vjetra mogu u potpunosti zamijeniti ugljen i plin, ali sve joj se više približavamo.”

Share this article